5 sätt att preppa dina prylar inför 100 Tjejer kodar

Posted on May 05, 2016

Teknikbloggaren Elin Häggberg ger sina bästa tips

Att få vara med på 100 Tjejer kodar blev min dröm direkt jag läste om projektet. Jag skriver om teknik och internet varje dag på min nystartade blogg Teknifik och älskar att koda - vilket är något jag vill lära mig mer om. Dessutom brinner jag för jämställdhet inom tech så ni förstår ju varför jag verkligen verkligen ville åka.

Min studentbudget höll på att sätta stopp för mig men tack vare stort engagemang och pepp hos vänner, folk på sociala medier och mina bloggläsare så lyckades jag crowdfunda ihop pengarna till biljetten på mindre än 24 timmar(!!!).

Inför resan tänkte jag dela med mig av mina fem bästa tips för hur du ser till att din teknik är preppad inför lägret eller egentligen vilken resa som helst.

Säkerhetskopiera

Din dator, telefon och surfplatta är till för att flyttas från hemmet till jobbet, skolan och andra ställen mer eller mindre dagligen. Det innebär att riskerna för att något ska hända med dem också ökar (tyvärr). Datorn kan ramla i golvet, mobilen i toaletten och surfplattan kan glömmas på bussen.

Se därför till att ha aktuella säkerhetskopior på alla dina enheter, helst både i molnet och på en extern hårddisk hemma. På så vis riskerar du inte att bli av med något om olyckan är framme!

Städa upp

När utrymmet på dina prylar börjar bli fullt så börjar de också bli lite segare och på så vis också tråkigare att använda. Gör en ordentlig städning. Ta bort alla filer du inte behöver, gå igenom programmen och ta bort de du inte använder och flytta över skrymmande filer som bilder och videor till en extern hårddisk eller molnlagringstjänst (som Dropbox, Flickr eller Google Drive).

Rensa ut

Din dator sparar på sig en massa extrafiler med tiden som du också kan passa på att städa ut. Windows 10 har ett inbyggt diskresningsverktyg. Bara sök på ”diskrensning” i din taskbar, välj vilka filer du vill ta bort och kör rensningen. På Mac finns det gratisprogram att ladda ned som t.ex. CCleaner eller betalvarianter som Disk care.

Synka kontakter

Har du stenkoll på var och hur dina kontakter i mobilen verkligen är lagrade? Mitt bästa tips är att om du använder gmail, oavsett om du har Android eller iPhone, att synka dina kontakter via gmail. Jag har gjort en tydlig guide över hur du kollar var dina kontakter är lagrade och hur du samlar alla på ett ställe här. Om olyckan är framme så kommer du enkelt åt alla dina telefonnummer via internet på vilken enhet som helst. Dessutom kommer du snabbt kunna få in dina kontakter i en ny telefon eller en lånetelefon.

Frigör utrymme på mobilen

Vi har en tendens att fylla mobilen med bilder och videos tills den är helt full. Inför en resa är det en bra idé att gå igenom alla bilderna, spara de du vill ha i molnet eller på datorn och sedan ta bort dem från mobilen. Det finns inget tråkigare än att stå där med kameran i högsta hugg för att filma en sjukt rolig video och mötas av ”minnet fullt”. Du vill inte stå med en svajig uppkoppling och försöka välja vilka bilder du ska spara och inte mitt i ett roligt ögonblick. Fixa innan så kan du fånga alla minnen du vill när det gäller!

Följ gärna min blogg teknifik.se för fler tech-tips, tekniknyheter, reflektioner kring vårt digitala samhälle, tester av prylar och tjänster, tutorials i digital design och mycket mer.

Vi ses i Barcelona! /Elin

Tjejer Kodar

We believe learning should be fun and inspiring. Our courses force you to leave your everyday life and gain new experiences along the way.