Chatta som en hacker i terminalen med netcat

Posted on September 18, 2016

För dig som använder Mac

Ibland kan det vara kul att göra saker lite annorlunda. Till exempel chatta via terminalen med hjälp av netcat! Har du inte använt terminalen tidigare rekommenderar jag att du först läser Sandras intro till terminalen för att komma igång.

Vad är netcat?
Netcat är ett verktyg som används för att läsa och skriva data mellan nätverksanslutningar, via TCP eller UDP. Dessa är så kallade protokoll, som möjliggör att du som användare kan skicka och ta emot data via internet.

Det finns många användningsområden för netcat, något som även uppmärksammats i hackerkretsar. Skulle vi gå in på alla dessa användningsområden är jag rädd att detta blir ett väldigt långt inlägg. Så vi nöjer oss med att konstatera att det finns anledning till att netcat ofta refereras till som en “schweizisk armékniv” bland verktyg!

Den funktionalitet vi ska nyttja är att netcat kan skicka, och ta emot, data mellan dig och en annan dator samt agera server. Detta är allt vi behöver för att skapa vår alldeles egna chat!

För att det ska fungera är det viktigt att se till så att du och din vän befinner er på samma nätverk, till exempel samma wifi.

Steg 1
Först måste du ta reda på din dators IP-adress. Detta är för att netcat ska veta till vilken dator information ska skickas.

En IP-adress kan se lite olika ut, men exempelvis 192.147.3.34 är en korrekt adress. De består av en sekvens på fyra nummer där varje nummer kan anta ett värde mellan 0-255. Det är skillnad på en publik och privat IP-adress, om du t.ex. googlar på IP-adress hittar du din publika, men nu vill du ta reda på din privata IP-adress på nätverket. Det är en bra idé att endast ge ut din IP-adress till någon du litar på.

För att hitta din privata IP-adress kan du antingen använda dig av terminalen eller din Macs systeminställningar. Se båda exemplen nedan:

Alternativ 1: Terminalen
Hitta din IP-adress genom följande kommando i terminalen:
ifconfig | grep -w inet

Adressen hittar du på rad två!


Alternativ 2: Systeminställningar
Gå in i Systeminställningar > Nätverk och läs av din IP-adress i texten uppe till höger i dialogboxen.


Steg 2
Oavsett hur du valde att hitta adressen är det nu dags att öppna upp terminalen. Vi ska börja med att sätta upp servern på din dator. Detta gör vi genom att låta netcat (nc i terminalen) lyssna på en port. Välj en siffra mellan 49 152 till 65 535 för detta och skriv in kommandot nedan, följt av enter:

Din dator:
nc -l 54321

Steg 3
Nu behöver din kompis också öppna upp terminalen på sin dator och skriva in raden nedan, följt av enter:

Din kompis dator:
nc 192.147.3.34 54321

Alltså “nc”, följt av din IP-adress samt portnumret.

Öh, vad är en port?
Man skulle kunna säga att portar gör det möjligt för din dator att kommunicera med flera tjänster i ett nätverk samtidigt, utan att röra ihop informationen som kommer från de olika hållen. En jämförelse jag fick höra var en gång är att föreställa sig sin dator som en TV, där din IP-adress är digitalboxen och portarna är de olika kanalerna i boxen där de enskilda programmen (informationen) sedan visas. Det är ju schysst att varje kanal har sin egen plats, så att vi inte får vad som skulle kunna kallas TV:s motsvarighet till häxblandning.

Klart! Ni kan nu skriva till varandra på er alldeles egna chat :) Stäng ned chatten när ni är klara, ni kan använda kommandot Ctrl+C i terminalen.

Originalbild använd och modifierad i inlägget: https://www.sketchport.com/drawing/578808349248716...

Vidare läsning:
http://resources.infosecinstitute.com/netcat-tcpip...
http://nc110.sourceforge.net/Emma Sjöström
Efter några år som frilansare inom främst marknadsföring jobbar Emma nu som programmerare på FEO media. Hon kommunicerar gärna i GIF:ar med tvetydiga innebörder om man inte diskuterar något spännande, typ hur man teoretiskt skulle implementera sanningsparadoxen med hjälp av en kvantdator. På en högst pseudointellektuell nivå alltså.

Github: https://github.com/festinalent3

Tjejer Kodar

We believe learning should be fun and inspiring. Our courses force you to leave your everyday life and gain new experiences along the way.