Codecademy – lär dig koda utan krångel

Posted on May 15, 2016

Sajten som gör det enklare att börja programmera

”Hur börjar jag?” var den första frågan jag ställde mig när jag var nyfiken på att börja programmera. Jag visste inte vilket språk jag borde börja med, inte heller ”hur man gör” när man börjar. Det verkade krångligt, med program som skulle laddas ner och kod som skulle skrivas i ett verktyg och sedan köras i ett annat. Men så hittade jag Codecademy, en sajt som gjorde de första stegen lite lättare.

Vad är Codecademy?

Codecademy är en sajt som har interaktiva och kostnadsfria kurser i språk som Python, Ruby, Java, HTML och CSS. I varje kurs finns en mängd olika övningar, som steg för steg guidar dig till språket. Du behöver inte ladda ner något program – all kod skrivs direkt i webbläsaren. Du ser också direkt resultatet av koden, till exempel att din CSS-kod ändrar färg på ett stycke text, att ditt Python-script skapat ett välfungerande sänka-skepp-spel eller att din Java-kod för ca femtonde gången i rad ger ett irriterande felmeddelande.

Du behöver inte spara någon kod på datorn eller köra script i Terminalen, du behöver inte ens veta vad Terminalen är för något. Det finns alltså ingen krånglig eller tråkig startsträcka – du kan direkt dyka ner och börja koda.

Vilka språk kan man lära sig?


Det finns ungefär en miljon programmeringsspråk i världen (källa: vild gissning). Codecademy har valt ut ett antal av dem, både frontend-språk (förenklat: kod som skapar utseendet på en sajt) och backend-språk (kod som skapar det bakomliggande systemet, databaser och servrar till exempel). Kurserna kan delas upp i huvudsakligen två typer:

Stora och små projekt

Här kastas man snabbt in i skapandet, med kurser som ”Make an interactive website” (HTML, CSS och Javascript) och ”Learn Ruby on Rails” (ett ramverk för att snabbt bygga webbapplikationer). Det finns också små 30-minutersprojekt där du kan lära dig göra en hemsida eller skapa animationer med CSS eller Javascript.

Kurser i programmeringsspråk

Dessa kurser fokuserar på ett språk och ger lite djupare kunskaper i programmeringskoncept och det valda språkets syntax. Om du fastnar på en uppgift i kursen ”Make an interactive website”, kan du här gå kursen ”HTML & CSS” eller ”Javascript” för att få en bättre förståelse för hur språken fungerar och kanske därmed lösa uppgiften. Här finns också kurser i bland annat Python, Ruby och Jquery.

Vad är nästa steg efter Codecademy?

När du har gått igenom en Codecademy-kurs så är mitt bästa tips: fortsätt koda! Kolla upp andra resurser i det språk du har lärt dig, till exempel genom att googla “what to do after codecademy” eller läsa bloggposter som “5 grymma Python-resurser för nybörjare”. Läs mer om vilka verktyg som behövs för att börja koda “på riktigt” och testa dem med hjälp av den kod och de uppgifter som du gjort i Codecademy. Kolla upp om det finns någon meetup i närheten av där du bor, där du kan träffa folk som redan kan språket och som kan hjälpa dig vidare. Och framförallt; ge dig själv en klapp på axeln! Du har tagit ett rejält kliv framåt på vägen mot att bli l33t haxx0r, bra jobbat!

Sandra Svensson

Sandra är exiljämten från Östersund som numera jazzar runt i Stockholm i copywriterkostym. När hon inte skriver spelar hon skivor i DJ-duon Popteau Twins och lär sig koda. Fokus ligger just nu på Python och Django, för att det är kul och för att kunna skapa fler viktiga webbappar i stil med Djurspanaren.
Github: newsocialsandra