Dag ett i Barcelona

Posted on September 05, 2016

Python Basics, Virtualenv och Valkiria


Vad har du lärt dig idag?

Spåret jag går heter "Become a hackathon pro" och är till för den som redan har kodvana men vill bli vassare. Idag preppade vi vår texteditor Sublime Text för att vara förberedda inför resten av veckan, sedan repeterade vi igenom grunderna i Python. Det viktigaste och absolut bästa jag lärt mig idag var att använda Virtualenv. Kort förklarat: det finns en massa versioner av programmeringsspråk och kodbibliotek. Jag kanske skriver ett program i Python 2.7, och vill då ha Python 2.7 installerat på datorn. Men vill jag sedan skriva något i Python 3 så är det riktigt dumt att uppgradera till Python 3, för då kommer mitt första program kanske inte fungera längre! Virtualenv är ett sätt att skapa flera olika utvecklingsmiljöer, så att man ska slippa dumma krockar. Här finns en Virtualenv-tutorial att kika närmare på.


Vad var dagens utmaning?

Internet. Det enda negativa med att lära sig koda i Spanien är att wifi-nätverken kan ge upp ett par gånger om dagen. Men vad annat kan man väl vänta sig när 100 tjejer ska ut på www samtidigt? En kan också välja att embraca tillfälliga uppehåll – tiden flyger lätt iväg när man sitter och knackar kod, så kanske är det bara bra att något tvingar en till paus!


Vad var dagens höjdpunkt?
Vårt hubspace! Kurserna i år är inhysta i Valkirias mäktiga lokaler i utkanten av Barcelona. I klassiskt hubspace-manér samsas här både mötesrum och mysiga platser för allmänt häng och kodknackande. Totalt ovärderligt när en behöver sätta sig lite avsides för att klura på varför Sublime Text gnäller på att man har använt två mellanslag för mycket när man ju har gjort precis som man SKA göra?!

Får jag välja en höjdpunkt även från igår (och det får jag ju) så vinner välkomstminglet (inkl. fri bar!) som hölls på en takbar ca 30 våningar upp med utsikt över hela Barcelona. Helt okej start på veckan, om man säger.

Sandra Svensson

Sandra är exiljämten från Östersund som numera jazzar runt i Stockholm i copywriterkostym. När hon inte skriver spelar hon skivor i DJ-duon Popteau Twins och lär sig koda. Fokus ligger just nu på Python och Django, för att det är kul och för att kunna skapa fler viktiga webbappar i stil med Djurspanaren.
Github: newsocialsandra