Hack-news januari 2016: Vad är VPN/proxies?

Posted on January 23, 2016

Som en festlig start på det nya året har Netflix meddelat att de kommer jobba mycket hårdare för att stoppa användare som surfar via proxies, VPN-tjänster och andra typer av unblockers när de använder sig av Netflix. Detta har, likt all förändring, gjort jättemånga på internet sura. “Jaha, men vad betyder och innebär detta?” kanske du undrar. Låt mig förklara.

Netflix har olika utbud av filmer och serier beroende på i vilket land du befinner dig i (mer om detta längre ner). Detta leder till att användare ibland vill få Netflix att tro att en befinner sig i t.ex. USA fast en egentligen sitter i Sverige eller Polen. Detta så att en kan titta på fler serier och filmer. Det vanligaste sättet att uppnå detta på är via VPN eller Proxies.

Jag börjar med VPN, som står för Virtuellt Privat Nätverk.

Vad är det?
En VPN gör så att din datatrafik går igenom ett VPN:s servrar, där de döljer din IP-adress (IP-adressen är det som talar om exakt var du och din dator befinner er) och ger dig en ny IP-adress som gör att webbsidorna du surfar till tror att du befinner dig någon annanstans, närmare bestämt där det VPN du använder befinner sig. Vissa VPN:s har servrar på olika platser och låter dig välja, medan andra bara har ett alternativ.

Därför vill folk använda VPN
I Netflix’s fall vill alltså de allra flesta använda VPN för att Netflix ska tro att de befinner sig i USA. Men det finns fler syften med VPN:s också, till exempel kan en använda VPN om en jobbar hemifrån och behöver komma åt filer som finns på sitt jobbs nätverk. En del vill använda VPN:s för att surfa säkert och privat: De vill inte att deras surf ska kunna spåras helt enkelt. I diktaturer med stränga lagar kan det vara direkt livsfarligt att uttrycka vad en tycker, och då vill en ju verkligen inte att polisen/regeringen ska kunna leta reda på vem en är. I Sverige är det även ett växande antal personer som använder sig av VPN:s för att de helt enkelt vill att det de gör ska vara privat, och ser det som en lika självklar säkerhetsåtgärd som att låsa sitt hem och ha lösenord på mobiltelefonen.

Skillnaden mellan proxy och VPN
En proxy fungerar på samma sätt som en VPN, men är bara en plug-in som du installerar i din webläsare (alltså firefox, safari, chrome). En VPN gör så att all din datatrafikgår (spotify, dropbox, creative cloud, online-spel m.m) går igenom VPN:s egna servrar och gör all den trafiken anonym. En proxy gör bara detta med datan som skickas genom din webbläsare.

Inte 100% säkert
Dock ska en ha i åtanke att en inte automatiskt blir helt anonym och ospårbar för att en surfar via VPN/proxy. Det jag gör går via VPN-tjänsten och fastnar i deras servrar: Säg att jag skulle göra något olagligt på nätet, när polisen spårar min IP-adress och bara hittar det VPN jag använder, så kan de faktiskt beslagta dessa servrar och på så sätt hitta mitt riktiga IP-nummer och genom det hitta min dator som med största sannolikhet har spår av det jag gör online i sin hårddisk. VPN har alltså sina användares uppgifter (om dessa inte t.ex raderas direkt). Det finns också fall där VPN och proxies säljer vidare din surf till tredje part. Det är inte så soft, men om en använder sig av ett seriöst VPN/proxy (läs recensioner och installera inte grisen i säcken, people!) brukar en vara på den säkra sidan. En vill ofta att alla onlinetjänster ska vara gratis men kom ihåg att det kostar att ha servrar på dygnet runt och underhålla dessa.

Rättigheter och förtroende
Låt oss komma tillbaka till Netflix. Varför skulle de bry sig om folk surfar via VPN:s för att få tillgång till fler titlar, det ger ju bara nöjda användare? Tyvärr är ju Netflix beroende av sitt innehåll, och de kan bara inte shoppa en film från itunes och sen börja streama den till alla sina användare, då blir rättighetsinnehavarna till filmen galna. Netflix måste alltså köpa rättigheter att visa filmen också. Och rättigheter gäller sällan globalt, så Netflix måste köpa rättigheter för varje film och serie de vill visa i varje geografiskt område de vill visa filmen i. Det blir dyrt, men genererar mycket pengar till de som äger serien. Och de kommer inte vilja sälja rättigheter till Netflix om deras utom-amerikanska användare sitter och snyltar på de amerikanska rättigheterna. Ni fattar. Netflix “måste” ta tag i det här för att ha fortsatt förtroende av de som säljer rättigheterna.

Som om inte detta var nog finns ju andra streaming-aktörer på den svenska marknaden (t.ex Viaplay och HBO nordic), och någon av dem kanske köper exklusiva rättigheter till att visa en film. Då får Netflix vänta snällt på att de rättigheterna går ut innan de kan köpa och börja visa filmen.

Hacker-kapplöpning
Okej, nu vet vi hur allt funkar. Visst var det inte super-krångligt att förstå? Det som dock är lite krångligt att förstå är hur Netflix ska kunna identifiera vilka som surfar via VPN:s. Det är dock inget jag har stenkoll på så jag kommer inte gå in på det. Men jag misstänker att trots att verktygen att identifiera VPN/proxy-användare utvecklas i rasande fart så gör ju faktiskt VPN-tjästerna också det. Det är alltså värsta hacker-kapplöpningen. WHAT A TIME TO BE ALIVE :D :D :D

Länkar/källor
Netflix’s nyhet: https://media.netflix.com/en/company-blog/evolving-proxy-detection-as-a-global-service
Arstechnica skriver om nyheten: http://arstechnica.com/business/2016/01/netflix-cr...


Hannah Willen

Hannah är art director och konstnär, och har gillat att surfa sedan hon lärde sig att koppla upp modemet via telefonjacket som 7-åring. Kodar-intresset ligger främst på front-end men hon gillar att följa vad som händer i tech- och media-branschen.