Så här mycket matte behöver du kunna för att börja koda

Posted on January 22, 2016

Du behöver inte vara vassaste mattekniven i lådan för att börja med programmering

När jag tog mina första stapplande programmeringssteg var jag osäker på om mina förkunskaper räckte. Till och med något så basic som KTH:s förberedande kurser i programmering krävde fram tills nyligen Matematik C, en nivå jag aldrig gav mig på. Så skulle jag kunna lära mig något över huvud taget?

Jag körde på ändå, och det är jag glad över. Det går nämligen att komma väldigt långt bara man kan de fyra räknesätten, procentuträkning, potenser (du vet, ”två upphöjt i två”) och liknande grundskole-matte. Vill du skapa webbsidor med html, css och javascript? Vill du bygga ett Python-program för att hämta ut information från webbsidor? Vill du lära dig grunderna i ett programmeringsspråk för att bättre förstå vad sjutton dina utvecklarkolleger snackar om? Du kommer klara dig med grundmatten.

Är matte alltså helt onödigt?

Lesley Knope saying 'Math is worthless in real life'
Källa: lolpictoday.tumblr.com

Släng inte bort kulramen riktigt än! Det kan ändå vara värt att damma av matematikkunskaperna, även om man inte alltid behöver dem i kodningen. När du löser matteuppgifter tränar du upp ett abstrakt, logiskt tänkande och förmågan att lösa problem – precis samma färdigheter som behövs när man kodar.

Men hur tragglar man matte på bästa sätt år 2016? Online såklart. Själv har jag fastnat för Khan Academy - en sajt som gör det lätt (och roligt) att plugga matematik. Khan Academy fungerar oavsett om du vill damma av decimalerna från 5:an eller lära dig mer avancerade grejer på collegenivå. Allt är gameifierat, med belöningar och beröm precis hela tiden. Du har räknat ut vad x är om 3 * x = 21? BRA JOBBAT - här har du en badge!

Vill du veta mer exakt vilken matematik som kan vara bra att kunna, och vilka typer av programmering som kräver mer avancerad matte, har Invent With Python ett längre blogginlägg som svarar på dessa frågor. Det har några år på nacken, men principerna gäller än. Och kom ihåg, det är inte nödvändigt att lära sig allt utantill. Det man inte har i huvudet har man i Google, som jag brukar säga.

Sandra Svensson

Sandra är exiljämten från Östersund som numera jazzar runt i Stockholm i copywriterkostym. När hon inte skriver spelar hon skivor i DJ-duon Popteau Twins och lär sig koda. Fokus ligger just nu på Python och Django, för att det är kul och för att kunna skapa fler viktiga webbappar i stil med Djurspanaren.
Github: newsocialsandra