Programmering som mindset är min superkraft

Posted on August 15, 2016

Därför hänger kursdeltagaren Petronella med till Barcelona!

Petronella var med på vårt programmeringsläger i London i höstas och nu hänger hon även med till Barcelona den 4:e september! Här gästbloggar hon om hur hon blev intresserad av programmering och varför hon har glädje av det i sin vardag som digital strateg.

Teknikens möjligheter har alltid gjort mig lite pirrig i kroppen. Som liten gillade jag att skruva isär saker för att förstå hur de fungerade, och som åttaåring var jag lyrisk när min pappa kom hem med vår första hemdator som han lät mig använda för att spela textbaserade äventyrsspel på. Med Windows 3.1 och Paintbrush skapade jag fantastiska kreationer i hela 16 färger som printades ut i ljusgrått på den skrikande matrisskrivaren, och genom en guide i någon datortidning tog jag mina första stapplande programmeringssteg i programspråket Qbasic.

Jag fick min första egna dator när jag var 13 och tog hand om den som ett älskat husdjur. Det kunde gå veckor utan att jag städade mitt rum, men hårddiskens 500 megabyte defragmenterades regelbundet. Strax därefter upptäckte jag internet. Hello world! Hur hade mina tonår sett ut utan internet? Det går typ inte att föreställa sig. Jag spenderade säkert större delen av min lediga tid i chattrum på IRC, med att utforska världar i onlinespel och knåpa ihop “hemsor” med olika layout och funktioner. När jag kopplade upp mig i smyg nattetid kvävde jag modemet med en kudde för att dämpa det analogt gnyende ljudet – innan jag upptäckte att man faktiskt kunde stänga av det. Och innan jag beställde bredband i min mammas namn utan tillåtelse.

Det är lätt att gå vilse i nostalgitrippen, men istället skulle jag vilja hoppa ett halv liv framåt i tiden och beskriva hur förståelsen och intresset för teknik hjälper mig i mitt jobb idag. Det blev visserligen aldrig någon professionell programmerare av mig, men genom att ha övergripande koll på möjligheterna, begränsningarna och tankesättet har jag i olika roller alltid kunnat fungera som en slags facilitator. Som webbredaktör, webbprojektledare, kommunikatör på tech-startup och som digitalstrateg har jag alltid haft oerhört stor nytta av att kunna tänka i banor av “if-this-then-that” för att tolka utmaningar och realisera idéer. Kanske är det min allra bästa skill. Min superkraft.

Idag krävs det att man underhåller och uppdaterar sina kunskaper för att de ska hålla i längden, framförallt om de är relaterade till aktuell teknik. Det var därför jag hängde med Tjejer kodar på helgkursen i React.js förra hösten, och det är därför (samt pga att det kommer att bli så jäkla kul) som jag drar till Barcelona för att koda ihop med ett gäng på hundra tjejer om några veckor.

Nu och i framtiden tror jag att programmering som mindset är en kompetens som alla kan ha fördel av. Jag hoppas också att unga teknikintresserade tjejer idag ska slippa uppleva att de på något sätt är konstiga, och att vi ska kunna ändra på den gamla trötta idén om att det främst är killar som håller på med datorer och programmering.

Jag tror faktiskt att vi kommit en bra bit på vägen sedan jag växte upp. I våras deltog jag som workshopledare på Tekla, en teknikfestival för tjejer 11-18 år som anordnas av KTH, och blev nästan lite hög på framtidstro och förundran över kreativiteten och engagemanget hos deltagarna. Vi byggde interaktiva party-installationer med Littlebits – legoliknande elektronikmoduler som kan kopplas ihop för att få något att hända. Till exempel att få en lampa att reagera på ljud, eller en propeller att snurra när man trycker på en knapp. De grundläggande premisserna är enkla: om-detta-sker-så-händer-detta – men ändå är det bara fantasin som sätter gränserna. Precis som med programmering.

Petronella Turesson

Petronella är rådgivare på digitalbyrån Fröjd i Stockholm och tycker att det är grymt kul att lösa problem med hjälp av smart teknik. Hon växte upp i en mindre stad i Dalarna, har jobbat med digitala medier i ett tiotal år och kallade sig NeLLaN på Lunarstorm.

Tjejer Kodar

We believe learning should be fun and inspiring. Our courses force you to leave your everyday life and gain new experiences along the way.