Såhär hämtar du bilder från instagram, UTAN screenshot!

Posted on June 28, 2016

Trött på att sitta och ta exakta screenshots till dina mockups? Well fear no more! Såhär sparar du ner bilder från instagram, OCH öppnar de i Photoshop!

Ni vet när en ska spara ner en bild från sin instagram och det går inte? Fett jobbigt, och enda lösningen för mig var länge att ta en screenshot där jag sedan fick croppa bort kanterna jag råkade få med. Men fear no more, här kommer en lösning som får dig att se ut som en hacker (iaf för din oerfarne vän).

Precis som i Marias guide om hur du kan använda kod i arbetet ska vi använda oss av komponentgranskaren. Jag jobbar i webläsaren Chrome men det funkar i Firefox också. Här visar jag hur jag sparar ner en av mina egna bilder, det blir av någon anledning det jag behöver oftast. Here we go:

Steg ett - gå till bilden du vill ha i din webläsare.

Steg två - högerklicka och välj “Inspect”


Nu är komponentgranskaren öppen. Här ser du massa grejer som du inte behöver bry dig om just nu. Dra ut fönstret så att du ser “Resources”, och klicka där.


Nu är du på resources och har en klassisk mappstruktur till vänster. Klicka in dig på Frames > (www.instagram.com/) > Images


Här hittar du lätt bilden du vill ha. Men observera att den finns i både 640x640 och 1080x1080. Högerklicka på den du vill ha, välj “Open image in new tab”


Bilden öppnas nu i en ny flik i din webläsare, gå in på den och spara enkelt ner bilden som vanligt genom att högerklicka och välja "Save Image As..."


Ta-daa! Du har nu bilden sparad. Om du bara ska ladda upp den som t.ex profilbild på facebook eller liknande är det klart nu. Men om du vill öppna den i t.ex photoshop för att använda bilden i en mockup eller liknande måste en tyvärr göra ytterligare en grej. Om du försöker öppna den nuvarande .jpg-filen kommer du få ett felmeddelande (se nedan). Detta beror på instagram, och med tanke på hur länge det har varit på det här sättet är det nog inget de vill åtgärda.


Följande steg behöver du alltså bara göra om du vill öppna bilden i photoshop eller annat liknande program:

Öppna bilden i “Preview”, välj File/Export… och spara som en ny .jpg med högsta kvalité. YES! Bilden går nu att öppna i photoshop!


Det går att göra samma sak med videoklipp! För att spara ett videoklipp går du tillväga på samma sätt som om du skulle spara en bild, men du hittar videoklippet i mappen Frames/(www.instagram.com/)/Media istället för images-mappen. Videoklippet är en .mp4-fil och verkar inte behöva exporteras om för att användas *high five*

Slutligen: Kom ihåg att andras bilder inte tillhör dig och att du med största sannolikhet inte får använda dem utan tillåtelse av den som har tagit bilden.

Hannah Willen

Hannah är art director och konstnär, och har gillat att surfa sedan hon lärde sig att koppla upp modemet via telefonjacket som 7-åring. Kodar-intresset ligger främst på front-end men hon gillar att följa vad som händer i tech- och media-branschen.