Terminalen på Mac - 10 kommandon för nybörjaren

Posted on July 22, 2016

Börja använda Terminalen du också!

Vad är Terminalen?

Terminalen är ett bra grundverktyg för programmeraren. Med Terminalen kan du testa dina python-script, installera och avinstallera program, navigera bland filer på din dator och mycket mer. Vissa saker går faktiskt inte att göra via datorns visuella interface, utan måste utföras med terminalkommandon.

Det är lätt att börja lära sig Terminalen, då den finns förinstallerad på alla mac-datorer. Motsvarigheten i Windows heter Kommandopromptern, dock kommer denna guide enbart ta upp mac-versionen då det är den jag själv har använt.

Gör en spotlight-sökning (cmd + mellanslag) efter Terminalen eller hitta programmet i Finder under Utilities (Verktygsprogram). Öppna programmet - nu sätter vi igång!

Terminalen Start

Ett tomt terminalfönster ser ut typ såhär. Fönstret visar namnet på min dator (Sandras MBP) och mitt användarnamn (Sandra). Tecknet ~ innebär att jag står i min hemmamapp.

1. pwd = print working directory


Skriv pwd i kommandofönstret och tryck enter (varje kommando avslutas med enter). Terminalen berättar då vilken mapp du är i just nu , samt mappstrukturen innan denna (röd pil). Jag får till exempel svaret /Users/Sandra vilket är min hemma-mapp på datorn. För oss som lätt går vilse i mappstrukturen och glömmer bort var vi är så är pwd ett mycket viktigt kommando, jag använder det hela tiden när jag är i Terminalen.

2. ls = list files

Skriv ls i kommandofönstret, tryck enter. Du får nu upp en lista på de filer som finns i mappen du står. Jag får till exempel upp Applications, Dropbox, Pictures och en rad andra mappar och filer i min hemmamapp.

3. cd = change directory


Skriv cd följt av namnet på en av de mappar som nyss listades (jag valde pictures), tryck enter (1). Nu har du flyttat till den valda mappen, vilket du kan kontrollera genom att köra kommandot pwd igen (2). Använd sedan ls igen för att se vad som finns i den här mappen (3).

4. cd .. = hoppa tillbaka ett steg

Skriv cd .., tryck enter. Nu har du flyttat tillbaka ett steg i mappstrukturen. Kontrollera att detta stämmer med pwd.

5. cd ~ = ta dig till hemma-mappen

Skriv cd ~, tryck enter. Nu är du i din hemma-mapp igen!

6. mkdir = make directory


Mkdir används för att skapa mappar. Skriv mkdir följt av det namn du vill att mappen ska ha, till exempel mkdir testmapp, tryck enter. Använd ls för att lista filerna igen, så ser du din nya mapp i listan.

7. rmdir = remove directory

Skriv rmdir följt av namnet på mappen du just skapade, tryck enter. Mappen har nu tagits bort! Kontrollera att den är borta med ls.Tänk på att vara försiktig med rmdir så att du inte råkar ta bort fel mapp av misstag.

8. python = öppna python!


Skriv python, tryck enter (1). Nu öppnas interpretatorn för Python, vilket innebär att du kan börja skriva och testa enstaka rader Python-kod - direkt i Terminalen! Om du redan kan lite python, testa att skriva ett print-kommando eller gör några enkla matematiska beräkningar. Om du aldrig testat python, skriv print ”Hello world!”, tryck enter (2). Skriv 40 + 2, tryck enter. Nu har du kört din första python-kod!

Skriv quit() och tryck enter för att avsluta Python-interpretatorn.

9. clear = rensa terminalen

Skriv clear, tryck enter. Nu rensas terminalfönstret från allt du skrivit. Men du står kvar i samma mapp som du stod i när du använde clear! Kontrollera genom att skriva pwd så ser du själv.

10. sudo = VARNING!!!!

Kommandot sudo skrivs innan andra kommandon. Det gör dig till super user vilket gör att du kan ta dig runt vissa säkerhetsspärrar, till exempel för att installera vissa program. Även om det kan kännas lockande att vara superanvändare så bör du alltid vara försiktig med sudo-kommandot. Dubbelkolla att kommandot du skriver in är korrekt och kopiera inte kommandon från osäkra källor eller konstiga sidor.

BONUS: say = säg något


Okej, detta är kanske inte det mest användbara terminal-kommandot, men lite kul är det. Skriv say hello (eller valfria andra ord), tryck enter. Känn hur en fenomenal känsla av absolut makt väller över dig när du inser att du nu inte bara kan få din dator att prata, utan även kan kontrollera vad den säger. TRUE LORD OF THE COMPUTER, UNSTOPPABLE MASTER OF THE MAC.

Fortsätt lära dig

Det finns många guider för dig som vill fortsätta lära dig hantera Terminalen. Googla "terminal tips mac" för att få inspiration, kolla in Terminalens tolkning av Star Wars eller gå igenom denna Command Line Crash Course för att riktigt nöta in kommandona tills du kan rabbla dem i sömnen. Lycka till!


Sandra Svensson

Sandra är exiljämten från Östersund som numera jazzar runt i Stockholm i copywriterkostym. När hon inte skriver spelar hon skivor i DJ-duon Popteau Twins och lär sig koda. Fokus ligger just nu på Python och Django, för att det är kul och för att kunna skapa fler viktiga webbappar i stil med Djurspanaren.
Github: newsocialsandra