Vad är beacons?

Posted on January 22, 2016

“Captain! We have received a beacon-signal from an unidentified aircraft!”

För oss som gillar rymdfilmer är beacons ingen nyhet - ändå pratar många som om det vore det. Det har blivit lite av en snackis - delvis för att det är en billig pryl som du kan programmera för många olika syften, men också för att den har en geografisk egenskap (den känner av när du är nära) och kan driva användare till att upptäcka fler dimensioner av en plats, ett event eller lösa vardagsproblem. Nyfiken på hur beacons funkar? Så här går det till!

Hur funkar beacons?

Tekniken bakom beacons är inte särskilt avancerad - det är en liten, batteridriven pryl som bara kan göra en sak, nämligen skicka ut en signal via Bluetooth. Varje beacon skickar ut ett individuellt ID som skickas ut via Bluetooth-signalen och som sen kan snappas upp av tex din mobil.

För att din mobil ska reagera på signalen behöver den veta hur den ska tolka dess ID. Det är där som programmeringen kommer in - om du har skapat en app som kan känna igen beacon-signalen så kommer den att vakna upp och trigga det som den är programmerat till att göra!

Hur kan man använda beacons?

Det är inte ovanligt att man pratar om beacons inom retail. Det vanligaste exemplet man brukar höra är att butiker eller varumärken anväder sig av beacons för att få sina besökare att engagera sig i deras erbjudande.

Om man snarare är som jag (hobby-tech-entusiast) så finns det fler idéer; exempelvis skulle du kunna ha en beacon på dina hemmanycklar, som varnar dig om uppkopplingen bryts.

Det där med att väcka användarens uppmärksamhet på plats är en av de viktigaste fördelarna med beacons. Man kan programmera med hjälp av GPS-kordinater istället, (det vill säga att ens app reagerar på när du är på en geografisk plats) men om du vill att man ska kunna förflytta sig samtidigt som man skickar en signal, så är beacons att föredra. (Till exempel kan man sätta beacons på en cyckel, handväska eller food truck!).

Ett exempel på användning av beacons

Antwerp, Rubens Museum

Kan man använda beacons på ett museum? Javisst! Tillsammans med Rubens museumet i Belgien har Byrån Prophets integrerat gömda beacons för att få sina besökare att upptäcka detaljer i målningarna, lekfulla pussel och skapa en rundtur på museumet. Visst låter det kul? :)

bild från Prophets

Beacons verkar spännande! Hur sätter jag igång?

Det är populärt att använda beacons från Estimote, eftersom det ingår med ett “kom igång kit”, men det finns andra aktörer också (till exempel Gimpal). Om du vill veta mer om hur beacons fungerar och få inspiration för ditt egna beacon-projekt rekommenderar jag att titta på deras developersida, http://developer.estimote.com/.

Har du gjort eller sett något roligt beacon-projekt? Tveka inte att skicka en tweet och berätta!

Elisabet Johansson

Elisabet är en kreativ tös som gärna snackar sci-fi filmer, läser serieböcker och odlar grönsaker. När hon inte jobbar som digital AD/interaktionsdesigner försöker hon hitta nya sätt att kombinera sina intressen med teknik.

Github: elisabettie

Twitter: @elisabettie