Vad är programmering?

Posted on January 23, 2016

Och måste jag förstå 1:or och 0:or?

Bland 1:or och 0:or
Det är allmänt känt att en dator arbetar i 1:or och 0:or, eller vetenskapligt uttryckt bitar i det binära talsystemet (där varje siffra kallas "bit"). Grupper av dessa bitar beskriver instruktioner som blixtsnabbt läses och utförs av datorn, samt ren information som exempelvis bokstäver som ska visas på skärmen eller färgen på en av pixlarna i en bild. För oss människor som är vana att urskilja ord, form och färg är det inte det inte särskilt inuitivt att tolka dessa 1:or och 0:or. Vi kan lära oss att tolka dem, men det är inte särskilt praktiskt. Som att hitta en nål i en höstack. Just därför uppfanns programmeringsspråken, som ett sätt för oss människor att få datorn att göra det vi vill.

Programmeringsspråken föds
Programmeringsspråk, kan man säga är en sorts tolk som sätter ord på datorns komplicerade instruktioner. På så vis blir det mer greppbart för oss människor. Det man bestämmer med hjälp av programmeringsspråken är att vissa kombinationer av tecken/ord med tillhörande värden ska översättas till 1:or och 0:or, som sedan kan läsas av datorn. Från början var även programmeringsspråk ganska svåra att förstå sig på, men med tiden har de utvecklats och blivit enklare att använda, men också mer kraftfulla. Mängder av personer runt om i världen arbetar med att förbättra och utveckla både befintliga och nya programmeringsspråk. Det har gjort att idag kan en enkel snutt kod se ut så här:

SELECT name, age
FROM persons
WHERE age > 25;

Även om det inte är helt tydligt vad detta betyder för någon som aldrig sett kod förut, så är det betydligt mer greppbart än massor av 1:or och 0:or. Det går att förstå att datorn ska välja namn och ålder från någon lista med personer där ett kriterie är att de ska vara över 25 år gamla. Detta skulle exempelvis kunna vara en målgrupp i en kunddatabas.

En hel värld av programmeringsspråk
Ju mer programmering man lär sig, desto enklare blir det att lista ut även vad andra kommandon betyder. Precis på samma sätt som när man lär sig nya språk! Och det finns inte bara mängder av kommandon att lära sig, det myllrar också av mängder av olika programmeringsspråk. Precis på samma sätt som att det finns olika språk ute i världen. Olika programmeringsspråk används till olika syften, och är olika bra på att lösa olika problem. Det har gjorts försök att skapa ett universellt programmeringsspråk (precis som vi har engelska ute i världen) men eftersom alla olika språk har olika styrkor och svagheter har detta aldrig riktigt slagit igenom.

Det finns också de som roar sig med att skapa sina egna programmeringsspråk. Exempelvis finns det ett programmeringsspråk som enbart består av “Ook”, “Ook?” och “Ook!”, kallat “Ook” så klart. Kanske inte det mest användbara programmeringsspråket, men rövarspråket har inte bidragit särskilt mycket till utvecklingen heller. Men nog har det bidragit till skratt! Här hittar du fler bisarra språk som går att hitta där ute i programmeringsvärlden.

Förvirrad?
Tillhör du en av dem som trodde att det fanns ett universellt programmeringsspråk som man skulle lära sig, och när man väl kan det så kan man programmera? Så enkelt är det tyvärr inte, men som tur är har många programmeringsspråk många likheter. Precis som att latinska språk ofta liknar varandra. Därför brukar det gå mycket snabbare att lära dig fler språk när du väl är bekant med ett språk.

Tänker du nu att du inte har någon aning om var du ska börja? Gör självtestet nedan för att ta reda på vilket språk just du borde börja med!

Happy coding!

Gå till självtestet på charcheo.com/startcoding

Maria Selting

Maria är den före detta Handelsstudenten som på grund av bristande utvecklingsresurser (à la klassiskt tech Stockholm-problem) fick lära sig enklare programmering för att slippa flaskhalsar i sitt arbete. Sedan dess har hon fortsatt att intressera sig för teknik i alla dess former, både ur ett konceptuellt businessperspektiv ner till minsta trackingkod. Om dagarna arbetar Maria med growth på iZettle och på fritiden är hon med och driver Tjejer kodar som PR-ansvarig. Är du intresserad av att gästblogga? Hör av dig till Maria på maria@tjejerkodar.se.

Twitter: mariaselting