Vad är Raspberry Pi?

Posted on June 18, 2016

En kort introduktion till Raspberry Pi

För den som är intresserad av att bygga “något” (t.ex. en väderstation eller en digital SMS-tavla) är det inte ovanligt att man får rekommendationen att använda en Raspberry Pi för att bygga sin idé. Är du inte säker på vad det är för något? Ingen fara.
Såhär funkar det:

Vad är Raspberry Pi?

Kortfattat, så är Raspberry Pi är en liten, energisnål dator som vanligtvis används med Linux.
Den fungerar på många sätt som alla andra datorer; du kan surfa på internet, installera program och du kan koppla den till prylar via USB eller Bluetooth. Många gillar att programmera med Raspberry Pi eftersom den billig, liten och har en stor open source-community. Förutom detta, så är den dessutom skapad för nybörjare. Det betyder till exempel att dess gränssnitt är enkelt och har redan flera förinstallerade program som till exempel Scratch och Python vilket är riktigt bra när man ska komma igång!

Något som skiljer en Raspberry Pi från andra datorer, är att man kan använda den för att påverka sin fysiska omgivning. Det är därför den har blivit så populär att använda inom IOT (Internet of Things) och maker-världen. Du kan installera (egna) program och koppla ihop den med dioder, kameror, sensorer och massor av andra prylar.

Okej, det låter bra. Men vad skulle jag kunna göra med den?

Massor!

Vissa kopplar till exempel sin Raspberry Pi till TV:n och använder den som mediastation. Andra (lite mer avancerade) projekt kan exempelvis vara att:

En spåmaskin som “visar hur du ska dö”:


Modifiera din Mikro:


Skapa roliga maskiner att lura familjemedlemmar med:


Eller varför inte göra din alldeles egna Pip Boy 3000?

Visst ser det kul ut? Det finns massor med projekt på internet som man kan inspireras av. Har man grundläggande Python-kunskaper så kan man skapa ganska mycket själv faktiskt.

Eller så installerar man färdiga program - personligen så har jag blivit riktigt sugen på att testa Retro Pi, en mjukvara som gör ens Pi till en konsol för att lira retrospel på TV:n.

Är det svårt?

Raspberry Pie är gjord för nybörjare, men det finns en tröskel man behöver komma över för att kunna komma igång. Tanken är att man inte ska få allt färdigpaketerat, så att man lär sig hur en dator fungerar inuti och kan ändra den utifrån ens behov.

Jag har nyligen införskaffat en Raspberry Pi! Så håll koll på bloggen, det kommer mer framöver. :)

Har du gjort något grymt Raspberry Pi projekt som du vill tipsa om? Visa oss! Och glöm förstås inte att tagga #tjejerkodar så att vi hittar era poster.


Lycka till!

//Elisabet

Elisabet Johansson

Elisabet är en kreativ tös som gärna snackar sci-fi filmer, läser serieböcker och odlar grönsaker. När hon inte jobbar som digital AD/interaktionsdesigner försöker hon hitta nya sätt att kombinera sina intressen med teknik.

Github: elisabettie

Twitter: @elisabettie