Vad har du i din verktygslåda?

Posted on February 22, 2016

Sex bra verktyg: kom igång med programmeringen!

1. Texteditor

I den skriver du din kod och redigerar de filer du har i ditt webbprojekt. Jag använder mig av Sublime Text (som anges vara ett betalprogram, men vilket jag inte stött på krav på än). Sublime har färgkodning för olika språk och markups och är överlag lätthanterlig.

Du kan skapa nya filer, filändelsen som du sätter bestämmer hur filen ska tolkas (exempelvis .py för python-filer, .rb för ruby-filer och .php för php-filer). Du kan även öppna existerande filer och redigera dem.

En annan texteditor, snarlik Sublime, är Atom. Exempel på andra är bland andra Notepad (gratis) ++ och Coda (kostar). Här kan du läsa en jämförelse av några program

2. Program för versionshantering

Om du vill kunna se din historik, gå tillbaka i den, spåra ändringar eller samarbeta med andra i något projekt behöver du kunna versionshantera. Överlag så är versionshantering är något man bör arbeta med så fort det handlar om något större utveckling än bara slänga upp en html-sida.

Jag använder versionshanteringsprogrammet Git. På webbhotellstjänsten GitHub, hostar jag mina Git-repositories (projekt).

Här hittar du GitHubs tutorial över hur du kommer igång, och här finns en på svenska.

En annan lagringstjänst för kodprojekt som använder Git är till exempel Bitbucket.

3. Terminalen

Den är ett kraftfyllt verktyg i din utvecklarlåda. Genom terminalen kan du skicka din kod till Github, testa små program i olika språk, tex PHP, Python och Ruby. Du kan installera och avsinstallera program, navigera, skapa och radera filer – och om du råkar göra fel så kan du också lyckas förstöra hela din dator. Så se till att följa en guide första gången.

Terminalen finns förinstallerad på din mac, motsvarigheten till terminalen i windows är kommandoprompten.

För Mac-användare: Gör en Spotlightsökning efter terminalen, starta applikationen och börja utforska enligt den här guiden.

4. Inspekterare

Ett bra sätt att komma igång är att härma. En inspekterare är ett bra sätt att se hur andra har gjort med sin HTML och CSS, direkt i webbläsaren kan du även modifiera koden och se hur sidans frontend ändras i realtid.

I Chrome hittar du inspekteraren genom att högerklicka.Olika inspekterare finns även att installera som plugins i i webbläsaren, ett exempel är Firebug.

5. Colour picker

Hittar du en snygg färg på en sajt? Då kan du enkelt se färgkoden (och sno färgen) med en Colour Picker. Precis som i Photoshop så använder du en pipett, plockar färger och får ut en färgkod som du kan kopiera och lägga in in din CSS. (Färgkoden ser du förstås även med inspekteraren, men använda pipett är kul och går snabbt.)

6. Lösenordshanterare

Sist men inte minst. Inte avgörande för din framtid som utvecklare, men nog så viktigt för din digitala överlevnad. Jag tjatar alltid om att använda sig av en lösenordstjänst, dels för att generera säkare lösenord, dels för att samla lösenorden på ett ställe som är säkrare, och bättre krypterat, än allehanda post it-lappar.

Jag använder Lastpass som finns både som webbtjänst med plugin för webbläsaren och app (vid betalversion) för din smartphone. Bäst av allt – du behöver bara komma ihåg ett lösenord.

Här kan du läsa om fler lösenordshanterare och se en jämförelse mellan olika tjänster.

Så, nu är du redo. Är du sugen på att testa lite Python? Missa i så fall inte Sandras inlägg “5 grymma Python-resurser för nybörjaren”.

Linda Eriksson

När 80-talsversionen av Linda spelade Pacman slog hon på datorn när den inte lydde henne. Sedan upptäckte hon att det var smidigare att ge den order istället. Linda är digitalrådgivare och ansvarar för den globala digitalbyrån FFW:s Sverigekontor.

Twitter: @litenmendryg
Linkedin: Linda Eriksson
Github: lindaheriksson