Women in Tech: Köer och awesome boss ladies

Posted on March 09, 2016

Internationella kvinnodagen spenderades på WIT

Dagen var uppbyggd såhär: På förmidagen kunde en anmäla sig till en Morning session hos någon av de sponsrande företagen (jag kunde tyvärr inte gå på någon), och efter lunch samlades alla deltagare för huvudeventet. Mellan 13:00 och 16:30 var det talare och paneler och sedan var det Breakout sessions - mindre föreläsningar och workshops - innan den avslutande keynoten vid 18:10. Sist men inte minst: Efterfest hos King.

Strax innan 13:00 var jag på plats på Women in Tech. Här är jag med min vän och branch-kollega Michelle Plett, B2B marketing manager och Head of PR & Content på EasyPark Group:

Här är jag med min vän och branch-kollega Michelle Plett, B2B marketing manager och Head of PR & Content på EasyPark Group

Introt bjuder på rolig och lagom peppig inledning där dagens världar Paulina Modlitba Söderlund och Jennifer Råsten gör entré utklädda till Daft Punk. Efter att ha konstaterat att de liknar ghost busters utan hjälmarna drar de igång direkt med denna fantastiska tweet på skärmarna:

I slutet av dagen togs det såklart upp igen, och ja, WIT passerar Techdel-testet.

Lifesums tur! Temat var “Disruptive technologies and exponential thinking” med Victoria Bastide (CTO) och Katie Knish (Product development manager). Det som var intressant här var pratet om ny teknik: Bland annat ätbara datachip som en sväljer och som sedan samlar upp information om ämnesomsättning, tarmfloran m.m. när det åker genom kroppen. HUR COOLT!? Jag känner dock är att det kan bli ett problem att hitta det när det kommer ut :/

Nästa sci-fi-grej på scenen: “Technologies that will change the world”

Rebecca Johansson (Chief researcher från Artificial Solutions) klev upp och började prata om språk. Som jag var ointresserad av (pga dålig), tills hon knöt ihop det med artificiell intelligens och NLI (natural language interaction). Alltså tekniken som gör att t.ex Apple’s Siri förstår vad vi säger när vi pratar. Jag älskar artificiell intelligens. Det är min favorit-sci-fi-grej alla dagar i veckan. Nu har vi ju väldigt lång väg kvar att gå men som den sci-fi nörd jag är blir jag ändå väldigt hoppfull och lycklig av att det finns hundratals företag ute i världen som jobbar för att det ska bli bättre och bättre. Om jag någon gång byter karriärbana och börjar programmera på heltid står det här området högt på listan. Tänk att vara med och utveckla Cylons och monolit-robotarna i Interstellar.

Efter det talar Annika Fogelgren, spelutvecklare på King. Det märks verkligen att Annika älskar det hon gör och jag tror att hon fick alla i publiken att känna sig både välkomna till och peppade på spelbranchen. Fick inte riktigt samma sci-fi-känsla men det funkar ju absolut på temat. Annika Fogelgren var dessutom riktigt inspirerande på scenen.

Sen var det paus med kaffe och muffins och jag tog tillfället i akt och samlade ihop godis och klistermärken från sponsor-boothsen. Jag träffade även lite fler bekanta och pratade för ovanlighetens skull med flera som jag aldrig träffat innan. Mycket trevlig stämning.

Dags för panelerna!

Det här blir lite kortare, dels för att jag inte vill ge er wall of text och dels för att jag inte antecknade så mycket. Det pratades mest om coola framtidsgrejer även här. Och en återkommande grej var hur lätt det kan vara att börja med tech. Och vad tech egentligen är, det är mycket mer än vi tror vid första ögonkastet och en behöver inte ens kunna koda för att vara med i tech-branchen. KOM, vi behöver alla här.

Bäst sagt i alla panelerna kom från Elin Rydberg, mjukvaruutvecklare på Kundo, som var med i panelen om hur vi kan attrahera fler kvinnor till tech-branchen:
“When you are in a diverse team you become yourself and not the stereotype everyone thinks you are when you’re the minority”

Det är så spot on att jag vill trycka upp motivational posters med citatet på.

Men hur gör vi för att få in fler kvinnor i tech? Det förtjänar såklart ett helt eget inlägg. Men kort sagt verkar alla rörande överens om att det behövs starka förebilder (you need to see it to believe it), vilket vi redan har. Och framför allt behöver vi sätta kvinnor på scenerna där publiken är män. För lets face it, vi som är kvinnor inom tech vet ju att vi finns här. Det är männen som gång på gång säger att det inte finns en enda icke-man att anställa. Det är de som behöver se att vi finns.

Efter panelerna var ca alla redo att springa ut till sina workshops och Breakout sessions så det kändes tyvärr lite stressat att lyssna till Malin Arvidsson (entrepenör) som blev intervjuad av en av dagens världar. Hon var iaf en riktig krutdurk och rolig att lyssna till. Kändes som att hon skulle springa ut och starta femton nya företag så fort hon hade gått av scenen, och finansiera dem enbart med sin överskottsenergi.

Det gjorde inte jag. Istället följde jag med en kompis till Toca Bocas föreläsning, och det visade sig vara väl investerad tid. Vi fick dans-kareoke och en lång och bra Q&A efter givande föreläsning.

Lydia Winters

Sista talaren och keynoten var Lydia Winters, Brand director på Mojang. Damn, WIT hade verkligen sparat det bästa till sist. Vi fick ett precis lagom långt och väldigt underhållande prat på temat “Journey to the top”. Lydia verkar vara en av de trevligaste och roligaste av alla som var på scenen under dagen och såhär i efterhand är jag lite putt över att jag inte sökte upp henne på efterfesten och blev kompis med henne. Det gjorde väl mindre, jag hade supertrevligt och för er som inte varit på King-kontoret (där efterfesten var): Besök dem! Det var som att gå in i en cirkus-godispåse.

Slutligen: Hur kan vi ens Få ha tech events utan mångfald? Branchen fattar inte vilken kompetens och vilka fantastiska personer den går miste om. Jag blir både ledsen och frustrerad när jag tänker på detta.

Och så lite betyg...

Köer: 5 av 5, det var kö till exakt allt, till och med till att klia sig på näsan. Men som vanligt är tjej-toaköer platsen där en träffar de allra mest fantastiska personerna, så även här.

Sponsor-godis: 4 av 5, många hade ansträngt sig och köpt gott godis. Valtech vinner då de hade typ lösgodis som en fick plocka i en liten brandad påse istället för ful-karameller som skräpar ner överallt. Så smart! Nästa gång gör alla så, ok?

Sponsor booths over all: 2 av 5, men mest för att det var trångt och för mycket folk för att kolla igenom alla och faktiskt ta reda på vad som pågick i alla olika.

Efterfest: 4 av 5, publiken kunde givit mer till dj:n och underhållningen.

Totalt: 3,5 av 5. Vilket är högt för att vara en sån här grej enligt mig. Det som är dåligt (att en inte gillar exakt allt på scenen och att det är mycket folk och köer) går inte riktigt att undvika för det går inte att tillfredsställa alla. Objektivt skulle jag nog ge 4,5/5. Jag kommer absolut nästa år igen, det här var sjukt bra gjort och jag vill ge en stor high five till alla som var med och gjorde den här dagen möjlig.


Hela programmet hittar ni här: http://www.witsthlm.com/

Hannah Willen

Hannah är art director och konstnär, och har gillat att surfa sedan hon lärde sig att koppla upp modemet via telefonjacket som 7-åring. Kodar-intresset ligger främst på front-end men hon gillar att följa vad som händer i tech- och media-branschen.