👑Intervju med Agnes Åman pĂ„ KRY👑

 

👋Hej Agnes, berĂ€tta lite om dig sjĂ€lv!

Jag Àr en glad och pratsam tjej pÄ 26 Är frÄn Stockholm. Jag Àr kanske inte sÄ typisk för bilden de flesta har av en programmerare. Jag hade inte sett en rad kod i mitt liv innan jag började plugga Datateknik pÄ KTH för 6 Är sen. Men sen dess har jag verkligen fastnat för att koda och jag tycker att det Àr hur kul och givande som helst. Jag skulle dock inte sÀga att programmering Àr ett intresse vid sidan av jobbet, trots att jag Àlskar mitt jobb. Efter jobbet Àgnar jag mig hellre Ät sociala aktiviteter som att hÀnga pÄ caféer, barer och klubbar med mina vÀnner och min sambo. Jag gillar ocksÄ kultur i alla dess former, framför allt musik och film. En perfekt ledig dag för mig Àr en dag ute pÄ stan med min kille, kanske en fika med nÄgra vÀnner, bio eller en spelning pÄ kvÀllen.

Vad gör du pÄ Kry?

Jag jobbar som full stack-utvecklare i ett team som heter Health Profile och Ă€r ganska litet team som bygger den sĂ„ kallade hĂ€lsoprofilen i KRY’s app. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att bygga en produkt i produkten som anvĂ€ndare kan ha nytta av Ă€ven nĂ€r de inte Ă€r sjuka. Det innebĂ€r bĂ„de att vi bygger en plattform dĂ€r anvĂ€ndaren sjĂ€lv kan fylla i hĂ€lsoinformation som sen delas med lĂ€karen, men ocksĂ„ funktionalitet som delar den data vi har med patienten, t.ex. journaler. Det innebĂ€r att jag gör allt frĂ„n att koda appar till mer komplex backendkod eftersom mitt team Ă€ger hela Health Profile-produkten frĂ„n början till slut. Vi Ă€r tre utvecklare i mitt team och vi alla skriver alla olika typer av kod. Jag tycker att det Ă€r ett riktigt roligt sĂ€tt att jobba pĂ„ i och med att det gör att jobbet blir otroligt varierande och att jag som utvecklare hela tiden lĂ€r mig nya saker.

Hur ser en normal dag pÄ jobbet ut?

Jag kommer in kring 9 pÄ morgonen brygger en liten kanna te (jag lever för te) i mitt lilla kinesiska te-set. Det första jag gör Àr oftast att gÄ igenom Slack, som vi anvÀnder för att kommunicera pÄ företaget, och lÀsa ikapp det som skrivits under gÄrdagen och morgonen. Sen brukar jag titta i vÄrt Jira-brÀde dÀr vi trackar allt som vi gör och ska göra i teamet. Ofta har jag nÄgon task som jag pÄbörjat dagen innan och inte blivit klar med, i sÄ fall plockar jag upp den och fortsÀtter dÀr jag slutade. Annars kanske det Àr dags att plocka nÄgon ny ticket frÄn Jira-brÀdet, vi gör alltid en prioritering pÄ mÄndagen sÄ det Àr oftast ganska lÀtt att vÀlja nÀsta sak att ta sig an.

Det kan ocksÄ vara sÄ att nÄgon annan utvecklare i mitt team har blivit klar med en ticket dagen innan och har bett om en code review. I sÄ fall sÄ tar jag mig tid att i lugn och ro lÀsa igenom koden som min kollega har skrivit. Kanske har vi lite muntlig diskussion om det skulle vara nÄgot som jag inte förstÄr eller hÄller med om. Om det bara Àr mindre kommentarer om kodstruktur eller ett slarvfel sÄ brukar jag bara lÀgga in en liten kommentar. Vi lÄter alltid minst en kollega gÄ igenom koden sÄ att den kan bearbetas tills bÄda Àr överens om att den Àr klar.

Klockan 10:15 har vi stand-up dÄ hela teamet samlas och stÀller sig upp i en liten ring. DÄ Àr optimalt sett hela teamet med, inklusive bÄde produktÀgare och designers. Man gÄr sedan laget runt och sammanfattar vad man gjort dagen innan och vad man planerar att göra idag. Det hÀr brukar vara ett perfekt tillfÀlle att ta upp svÄrigheter som dykt upp som kanske behöver diskuteras vidare och ocksÄ ett bra tillfÀlle att revidera prioriteringarna om det skulle vara sÄ att nÄgot ovÀntat dykt upp.

Resten av dagen fortsÀtter oftast pÄ samma sÀtt som morgonen, jag jobbar pÄ med nÄgon ticket eller reviewar nÄgon annans kod eller fÄr sjÀlv en review. MÄnga dagar har jag ocksÄ nÄgot möte, antingen inom teamet dÀr vi diskuterar nÄgon av de kommande features vi ska bygga eller nÄgot större möte dÀr fler team ingÄr och vi diskuterar mer bred teknisk planering.

NÀr kom du pÄ att du ville jobba med programmering?

Jag hade egentligen aldrig tÀnkt tanken att jag skulle jobba med programmering. Jag gillade dock matte och teknik sÄ jag var rÀtt instÀlld pÄ KTH nÀr jag gick ut gymnasiet. Första Äret efter gymnasiet tog jag ett pausÄr och Äkte och pluggade i Vancouver. DÀr pluggade jag egentligen mest lite blandade strökurser men rÄkade halka in pÄ en kurs i logik, egentligen för att jag var intresserad av filosofi. Jag hade ingen aning om vad logik var i praktiken men fastnade verkligen för kursen och lÀrde dÀr kÀnna nÄgra Computer Science-studenter. NÀr de berÀttade att programmering och logik lÄg varandra vÀldigt nÀra blev jag nyfiken. NÀr jag sen Äkte och hÀlsade pÄ en slÀkting som jobbade pÄ Google i San Fransisco och fick höra vad han jobbade med sÄ blev jag Ànnu mer lockad. Jag hade egentligen sökt en annan utbildning pÄ KTH men sÄ fort jag kom hem frÄn resan till San Fransisco sÄ Àndrade jag min ansökan till Datateknik utan att egentligen veta vad jag gav mig in pÄ. Men det var definitivt ett av de bÀsta besluten jag nÄgonsin tagit.

Vad vill du göra hÀrnÀst?

Framför allt Àr mitt mÄl just nu att bara lÀra mig sÄ mycket jag bara kan om programmering och all teknik runt omkring det. Just nu Àr jag aningen mer fokuserad pÄ backend men jag lÀr mig ocksÄ gÀrna mer om mobil apputveckling.

TUSEN tack Agnes för intervjun👑