💡 Intervju med tech-rekryteraren Tora frĂ„n Svenska Spel 💡

Hej Tora! 👋 Hur ska man tĂ€nka kring titlar – inom IT och tech finns det mĂ„nga varianter och ibland kĂ€nns det som att mĂ„nga företag skapat sina egna titlar?  

Det kan verkligen vara en djungel nÀr man kollar pÄ olika roller inom IT. Mitt tips Àr att fokusera mer pÄ vad som stÄr i annonsbeskrivningen Àn vad det Àr för titel. Titlar kan betyda olika pÄ olika företag, sÄ kika istÀllet pÄ vad det Àr för kvalifikationer och hur de beskriver arbetsuppgifterna. DÄ brukar man lÀttare kunna utlÀsa om det Àr rÀtt roll för just dig!  

Hur viktigt Àr det att man har exakt den utbildning som efterfrÄgas?  

Jag skulle inte stirra mig blind pÄ utbildningen som efterfrÄgas. Det finns inget rÀtt eller fel sÀtt att lÀra sig programmera och idag finns det mÀngder av utbildningar och kurser som inte medför en akademisk examen men som ÀndÄ kan ge en bra grund för att söka ditt första jobb inom tech. Just nÀr det kommer till IT-rekryteringar skulle jag sÀga att kompetensen styr mycket mer Àn specifika utbildningar. Tryck pÄ vad du kan och hur du anvÀnder den kompetensen i ditt yrke, det kommer man lÄngt pÄ. Viktigt att komma ihÄg Àr ocksÄ att vi förvÀntar oss inte att alla kandidater ska kunna allt nÀr vi anstÀller, det finns sjÀlvklart en förstÄelse att man Àr ny och att man kommer lÀra sig under tiden som man arbetar.  

Har du nÄgra tips till nÄgon som Àr intresserad av en karriÀr inom tech? 

Det viktigaste som jag lÀrde mig nÀr jag var ny i techbranschen Àr att en karriÀr inom IT Àr för alla. Precis som vilken profession som helst behöver man lÀra sig och man kommer utvecklas inom sitt omrÄde, men man behöver inga speciella förkunskaper eller fritidsintressen för att bli bra pÄ att programmera. Och det Àr aldrig för sent att börja!   

VĂ„ga frĂ„ga, vĂ„ga testa, vĂ„ga gör fel. Är du nyfiken pĂ„ en karriĂ€r inom tech, sök upp en person med ditt drömjobb pĂ„ LinkedIn och be om tips – det gör bara folk smickrade. Och till sist, ta kontakt med en rekryterare för att bolla potentiella karriĂ€rvĂ€gar. Specificera dina kunskaper samt vart du vill i framtiden och en rekryterare kan hjĂ€lpa dig att antingen hitta spĂ€nnande roller som passar din kompetens eller ge tips pĂ„ vad du behöver komplettera med för att kunna söka vissa roller framöver.  

 

👇 Kolla in vad en Testare och BI-utvecklare Ă€r och vad dem sysslar med

Sofie, BI-utvecklare pÄ Svenska Spel

Jag tog en chansning för sex Ă„r sedan och hoppade pĂ„ en utbildning som jag blev rekommenderad. Den hette kort och gott ”BI-utvecklare” (BI = Business Intelligence) och var en IT-utbildning. Jag har aldrig vart sĂ€rskilt IT-intresserad men jag tyckte att det lĂ€t sĂ„ pass spĂ€nnande att jag valde att chansa, vilket jag Ă€r sĂ„ tacksam för idag dĂ„ jag Ă€lskade det frĂ„n start.

En BI-utvecklares uppgift Àr att se verksamhetens behov och leverera rÀtt data, pÄ rÀtt sÀtt, vid rÀtt tid, till rÀtt person, för att rÀtt beslut ska kunna tas. SÄ min uppgift Àr att verksamhetens beslut ska kunna tas pÄ insikt av data och inte frÄn magkÀnsla. SÄ man kan sÀga att vi jobbar med att hÀmta data ur en databas och visualisera den datan i ett BI-verktyg som t.ex. Tableau, Power BI och QlikSense, för att nÀmna nÄgra.

 


Pernilla, Testare pÄ Svenska Spel

Vi testare Ă€r de som godkĂ€nner releaserna för produktionssĂ€ttning. Mycket av mitt jobb handlar om att spela vĂ„ra spel i testsystem med lĂ„tsaspengar (och tyvĂ€rr Ă€r alla vinster dĂ„ ocksĂ„ lĂ„tsasvinster
). NĂ€r vi spelar har vi ofta en extra konsol öppen i webblĂ€saren för att skicka med felkoder till utvecklaren om vi upptĂ€cker nĂ„gonting som mĂ„ste ses över. Vi kan ocksĂ„ anvĂ€nda ett internt byggt system för att tvinga fram anrop och fel, allt för att vi ska vara sĂ€kra pĂ„ hur spelet agerar vid olika hĂ€ndelser. 

Du kan jobba med test utan att koda men du kan ocksÄ koda automatiska tester. Jag vÄgar LOVA att du alltid har nytta av en kurs i programmering Àven om du sedan inte kommer att programmera dagligen! Det Àr lÀrorikt och fortsÀtter du sedan inom tekniska jobb sÄ har du ökad förstÄelse för utvecklarna.

Jag lÀste sprÄkvetenskap pÄ universitetet men gick sen över till sprÄk och datorer och programmering. Mitt första jobb pÄ Svenska Spel var som webbassistent och hittade rÀtt snart jobbet som testare.