Intervju med Lisa pĂ„ Klarna om techrekrytering đŸ’Ș

Hej Lisa! Du jobbar som team lead för ett rekryteringsteam pÄ Klarna, vad innebÀr det?

Hej! Jag leder ett av vĂ„ra rekryteringsteam hĂ€r pĂ„ Klarna och vĂ„rt jobb Ă€r att rekrytera utvecklare till olika delar av företaget. Som team ligger vĂ„rt fokus frĂ€mst pĂ„ utvecklare som anvĂ€nder programmeringssprĂ„ken Java, Javascript och Python. Just nu ligger mitt huvudfokus pĂ„ kandidater som jobbar med Python, men jag har Ă€ven jobbat en hel del med olika ledarskap- och hybridroller till diverse omrĂ„den. Som rekryterare Ă€r man ”point of contact” för kandidaten genom hela rekryteringsprocessen, och agerar bĂ„de partner och rĂ„dgivare till de rekryterande cheferna.

 

Vad Àr sÄ speciellt med att rekrytera inom tech? Vad Àr skillnaden mot andra branscher?

Det Àr viktigt att förstÄ branschen och marknaden man arbetar mot för all typ av rekrytering. Jag skulle dÀremot sÀga att detta Àr extra kritiskt inom just tech av tvÄ huvudsakliga anledningar 1.Branschen som sÄdan Àr mycket komplex och 2. Det Àr stort behov av denna kompetens samtidigt som det Àr en brist pÄ marknaden. Detta leder till att kandidater Àr extremt uppvaktade av alla olika typer av företag. Att jobba som rekryterare inom tech innebÀr dÀrav att till stor del, aktivt uppsöka kandidater, kontakta dem och introducera dem till Klarna. DÀrefter pÄbörjas rekryteringsprocessen, som bestÄr av flera olika steg. Med detta sagt, vill jag Àven tillÀgga att det Àr otroligt roligt att arbeta med just tech pÄ Klarna. Att vara pÄ ett företag dÀr tekniken till mÄngt och mycket stÄr i centrum, i en bransch som utvecklas i stort sett varje dag. Inom tech Àr man aldrig fullÀrd, vilket bÄde Àr utmaningen och tjusningen.

 

Vad gör att man blir headhuntad frÄn er? Hur ser en intressant profil ut?

Precis – det innebĂ€r i princip headhunting pĂ„ LinkedIn, Github och andra nĂ€tverkssidor i andra lĂ€nder ibland. NĂ€r jag söker upp nĂ„gon sĂ„ handlar det ofta om att vi söker nĂ„gon som har erfarenhet av att jobba med en viss teknik eller inom ett visst omrĂ„de. SĂ„ det Ă€r alltid bra att under varje jobb man har haft skriva en kort beskrivning av vad det inneburit och vilka tekniker man jobbade med exempelvis. DĂ„ blir man mer sökbar. 🙂

 

Vad kan man jobba som hos er inom tech?

Klarna Ă€r en Fin-Tech, med ”Engineering” som vĂ„r största kompetens och vi anstĂ€ller mĂ„nga utvecklare inom flera olika omrĂ„den. Vi har valt att arbeta i sĂ„ kallade ”pipelines” som börjar brett för att sedan hitta en specifik roll/team mot slutet av rekryteringsprocessen. För varje stort programmeringssprĂ„k har vi en dedikerad pipeline, som exempelvis anstĂ€ller Javascript-utvecklare som kan jobba inom flera olika domĂ€ner pĂ„ Klarna. PĂ„ Klarna blir du anstĂ€lld som ”engineer”, men kan jobba i roller som inte bara innebĂ€r utveckling och design. Du kan Ă€ven jobba med ledarskap i olika former, med eller utan personalansvar. Det finns roller som handlar mer om att monitorera, automatisera och kommunicera, samt Ă€ven mer support-funktioner. Vi vill egentligen inte anstĂ€lla för en specifik roll, utan vi försöker istĂ€llet att utgĂ„ ifrĂ„n kandidatens bakgrund och intresse för att sedan hitta den bĂ€sta matchen internt.

 

Vad Àr ett tech-test egentligen? Hur ser ett i rekryteringsprocess ut hos er pÄ Klarna?

För alla utvecklings-tunga roller pÄ Klarna sÄ anvÀnder vi programmeringsuppgifter som kandidaterna genomför nÀr det passar dem. Exempelvis anvÀnder jag en hemuppgift i Python för kandidater i min pipeline. Detta Àr egentligen inte till för att avgöra rÀtt/fel, utan för att skapa en tydligare uppfattning av kandidatens programmeringskunskaper i sin helhet och inom det specifika sprÄket anvÀnt. Vi kan sedan anvÀnda detta som underlag för vÄr första tekniska intervju och djupdyker inom relevanta omrÄden. Under intervjuprocessen fÄr kandidaten genomgÄ ett par olika tekniska intervjuer med fokus pÄ bland annat arkitektur/design samt mer generella ingenjörskunskaper. Men utöver de tekniska kunskaperna sÄ vÀrderar vi Àven vÄra ledarskapsprinciper högt och det Àr viktigt för oss att det blir en bra match för Klarnas företagskultur. BÄde för oss som arbetsgivare och för kandidatens skull. Vi letar efter personer med en attityd och mindset som gÄr i linje med oss som företag, och detta kan vÀga tyngre Àn tekniskt djup. Vi letar efter potential och vilja att utvecklas tillsammans med oss.

Men för att ge en liten överblick av hur vÄr process ser ut sÄ börjar den alltid ganska brett/generellt för att sedan smalna av, bli mer specifik och hitta rÀtt match. För detta anvÀnder vi oss av tvÄ olika intervju-block, dÀr block 2 blir det mer specifika.

 

Vad Àr ditt bÀsta tips för nÄgon som Àr nyfiken pÄ att söka ett jobb hos er pÄ Klarna?

Mitt bĂ€sta tips Ă€r att lĂ€sa pĂ„ om vĂ„ra ledarskapsprinciper, för att skapa en första förstĂ„else för vĂ„r kultur och vad vi vĂ€rdesĂ€tter som företag. Klicka sedan in pĂ„ vĂ„r karriĂ€rsida för att lĂ€sa mer om vĂ„r ganska unika ”career-path”, vĂ„r rekryteringsprocess och vilka olika öppningar vi har!