Intervju med Snezhina, Lova och Madelene frĂ„n Monitor ERP System đŸ’»

Monitor ERP system Ă€r ett affĂ€rssystem som flera lĂ€nder i vĂ€rlden över anvĂ€nder, men huvudsĂ€tet hittar du i mysiga Hudiksvall 🌟. Vi har fĂ„tt intervjua tre utvecklare frĂ„n företaget, tre hĂ€rliga kvinnor med olika yrken och vĂ€gar dit. Vad gör en systemarkitekt och en systemutvecklare, och vad har de gemensamt? 

Hej Snezhina, Lova och Madelene! 👋 Ni jobbar alla tre som utvecklare pĂ„ Monitor ERP System men med lite olika roller – berĂ€tta mer! 

Lova:  Jag heter Lova, Àr 28 Är gammal och jobbar pÄ Monitor som utvecklare med titeln systemarkitekt. Det innebÀr att jag Àr med och bestÀmmer hur vÄr produkt ska utformas rent tekniskt. Jag kom till Monitor för lite mer Àn 10 Är sedan, och med tanke pÄ min Älder innebÀr det alltsÄ att jag började hÀr direkt efter gymnasiet. Det som först började som praktik blev snart till sommarjobb, vikariat, och till sist fast anstÀllning i slutet av 2010. I början jobbade jag direkt mot kund pÄ den avdelning inom företaget som utvecklar tillÀgg till vÄr huvudprodukt, men efter 2 Är i den rollen blev jag handplockad till det team som skulle ta fram nÀsta version av produkten, och pÄ den vÀgen Àr det.

Snezhina: Jag har varit systemutvecklare hĂ€r pĂ„ Monitor i nĂ€stan tvĂ„ Ă„r! Teamet jag Ă€r med i Ă€r FörsĂ€ljning/Inköp – det betyder att jag och mina kolleger tar ansvar för alla appar(eller rutiner) i Monitor som har med försĂ€ljningen eller inköpet av varor att göra, vilket Ă€r ett ganska brett sortiment med tanke pĂ„ vad Monitors syfte Ă€r. Innan det sĂ„ pluggade jag Software Engineering and Management i Göteborg men jag visste alltid att jag skulle helst hamna hĂ€r, om jag skulle fĂ„ göra det. Min första dag hĂ€r var tre dagar efter min c-uppsatspresentation sĂ„ jag kan lĂ€tt sĂ€ga att allt löste sig just som jag ville till slut, haha.

Madelene: Jag Ă€r 24Ă„r och uppvuxen i Hudiksvall och flyttade till Sundsvall för att gĂ„ en tvĂ„-Ă„rig utbildning dĂ€r som ”Systemutvecklare-Java”. Under sista Ă„ret av studierna fick jag chansen att ha bĂ„de praktik och ex-jobb pĂ„ Monitor. Jag flyttade dĂ„ hem till Hudiksvall igen och sedan dess har jag varit kvar pĂ„ Monitor. Jag har nu jobbat pĂ„ Monitor i snart 2Ă„r, och jag sitter pĂ„ vĂ„r Anpassnings-avdelning vilket innebĂ€r att vi utvecklar externa program till kunder som redan anvĂ€nder/ska börja anvĂ€nda Monitor.

 

Vad skulle ni sĂ€ga Ă€r roligast med just ert jobb? 🎉

Lova: Att fÄ ta fram smarta, kreativa lösningar pÄ problem. Dom flesta som inte Àr insatta tÀnker ofta att programmering bara handlar om logik och matte, men för mig Àr det Àven ett sÀtt att fÄ uttrycka mig kreativt. NÀstan en konstform. För ett givet problem kommer det finnas lika mÄnga lösningar som det finns mÀnniskor. Varje lösning Àr unik, och jakten pÄ den smartaste, mest effektiva och eleganta lösningen pÄ problem Àr det som driver mig.

Snezhina: Ärligt sagt, att jag kĂ€nner mig bekvĂ€m nog att stĂ€lla frĂ„gor hela tiden. Med kod Ă€r det alltid nĂ„got kvar att lĂ€ra sig om, vilket Ă€r den bĂ€sta grejen, men det kan ocksĂ„ bli ganska skrĂ€mmande ibland nĂ€r en inte har alla svar direkt. I sĂ„dana fall tycker jag att det Ă€r viktigast att kunna samarbeta nĂ€ra andra och lĂ€ra sig av hur de gör. Jag kan inte tĂ€nka mig pĂ„ nĂ„got roligare Ă€n att Ă€ntligen lösa en jobbig bugg med bara en rad av kod OCH att ha lĂ€rt mig nĂ„got nytt under processen.

Madelene: Att det Àr sÄ varierande! Varje anpassning Àr kund-unik och man fÄr vara med i sÄ mÄnga olika delar för varje projekt, allt ifrÄn smÄ- till stora projekt. Mitt jobb innebÀr ocksÄ mycket eget ansvar, samt att det Àr ett nÀra arbete till kunden vilket jag trivs vÀldigt bra med!

 

Vad har ni för tips till andra som Ă€r sugna pĂ„ en karriĂ€r inom tech och programmering? 💭

Lova: Branshen skriker efter folk att anstÀlla, sÄ om du tycker att programmering Àr kul sÄ har du ett gyllene tillfÀlle att fÄ jobba med nÄgot som Àr
utmanande, utvecklande och spÀnnande! Dessutom Àr min erfarenhet att utvecklar-kretsar Àr en av dom allra mest inkluderande sammanhangen som finns.

Snezhina: Va tÄlmodig med dig sjÀlv och med alla andra kring dig. Utveckling Àr ett av de syften man aldrig vet allt om, sÄ hÄll dig öppen för nya saker hela tiden. Försök att hÄlla koll pÄ vad du tycker Àr jobbigt i din vardag, och tÀnk pÄ om du kan förbÀttra det genom en app eller verktyg som du sjÀlv har skapat! Och försök att skriva artiklar om det du har lÀrt dig, sÄ att du bÄde sprider informationen vidare, men ocksÄ sjÀlv förstÄr det pÄ ett djupare sÀtt.

 

Är du nyfiken pĂ„ att veta mer om Monitor ERP System eller vill hugga tag i nĂ„gon av tjejerna, kolla dĂ„ in deras LinkedIn 👉 hĂ€r.